Ben üniversite sınavına girdiğimde, yol haritası 1980 yılının Ocak ayında açıklanan (ancak o yılın sonuna dek fiilen başlatılamayan) dışa açılma ve liberalizasyon süreci henüz başlıyordu. Bu süreçte ekonomik konuların toplumun gündemine giderek artan bir ağırlıkla oturması, üniversite sınavlarına aynı dönemde giren pek çok yaşıtım gibi, benim ekonomi okuma tercihimi de önemli ölçüde etkiledi ama ODTÜ’yü seçmem konjonktürel bir tercih değildi. ODTÜ tabii ki Türkiye’nin en iyi okuluydu ve küpeşteleri kırmızı-beyaz bantlı o mavi 302’lerle şehir ile kampus arasında yolculuk ederken görülmek çok havalıydı!
ODTÜ Ekonomi’de okumak havalı olmakla kalmadı; ufkumu çok genişleten bir eğitim almamı da sağladı. Mezun olduktan sonra, bir yıl süreyle bölümde araştırma görevlisi olarak çalıştım. Ardından Fulbright Bursu ile ABD’ye gittim ve yüksek lisans derecemi Ohio State Üniversitesi’nden aldım. Doktoramı da aynı üniversitede asistan olarak çalışırken tamamladım ve 1992’de Türkiye’ye dönerek Bilkent Üniversitesi’nde çalışmaya başladım. Oradayken, 2003-2004 akademik yılında misafir öğretim üyesi olarak döndüğüm Ohio State Üniversitesi’nde lisansüstü seviyede dersler verdim; yurtiçi ve dışında farklı üniversitelerde yaz okullarında ya da yarı zamanlı olarak çeşitli konuları öğrettim. 2005 yılında Uluslararası Para Fonu’nda Misafir Araştırmacı olarak bulundum. 2006’da Bilkent’ten ayrılarak TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’ne geçtim. Halen bu üniversitenin İktisat Bölümünde dersler vermenin yanısıra, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü olarak görev yapıyorum. Ayrıca Türk işgücü piyasası ve ilişkili alanlardaki gelişmeleri yakından izleyen Sosyal Politikalar Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin (ya da kamuoyunda bilinen ismiyle SPM’nin) Kurucu Direktörü sıfatıyla yürüttüğüm çalışmalarımı da sürdürüyorum.
TOBB Üniversitesi’nde çalışırken, 2006-2009 döneminde Dış Ticaret Müsteşarlığı’na Danışmanlık da yaptım. 2006’dan bu yana Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nın (TEPAV) faaliyetlerine çeşitli kapasitelerde katkıda bulunmayı da sürdürüyorum.
İşgücü iktisadı, kalkınma iktisadı ve uluslararası iktisat alanlarında çok sayıda uluslararası ve ulusal yayın yaptım. Üretken bir akademisyen olduğumu düşünüyorum ama araştırma bulgularımı ve deneyimlerimi yazdığım köşe yazıları ve popüler iktisat makaleleri ya da konuk olduğum programlar ve verdiğim röportajlar yoluyla da daha geniş kitlelere ulaştırmaya de çalışıyorum ve bunu çok önemsiyorum.
ODTÜ Ekonomi’deki öğrenciliğim sırasında beni çok etkileyen hocam rahmetli Prof. Dr. Merih Celasun’un sonradan Bilkent’te birlikte çalıştığımız sırada aday göstermesiyle, merkezi Kahire’de bulunan uluslararası araştırma ağı ERF’ye yaşam boyu şeref üyesi olarak kabul edildim. Ayrıca 2010-2012 döneminde ABD merkezli uluslararası bir meslek birliği olan Ortadoğu Ekonomi Kurumu’nun başkanlığına seçildim ve Kurumun ABD dışında yerleşik ilk başkanı olarak görev yaptım. Bunun öncesinde de Türkiye Ekonomi Kurumu’nun Yönetim Kurulu üyeliğinde bulunmuştum. Kariyerim boyunca çeşitli araştırma, öğretim ve hizmet ödülleri de aldım. Ayrıca ABD’de doktora yaptığım fakültenin seçici kurulunca 2004 Yılının Uluslararası Mezunu ödülüne layık bulundum. Bu da beni ODTÜ Ekonomi Bölümü’nün web sayfasında bu satırları yazmaya davet edilmem kadar mutlu eden olaylardan biriydi.
Geriye bakınca ODTÜ Ekonomi’yi seçmek hayatımın en doğru kararlarından biriydi diye düşünüyorum. Çok sevdiğim bölümümle bağlarımı bugün de olabilecek en güçlü şekilde sürdürmeye çalışıyorum.
Siz de öyle yapın!